Скільки коштує переїзд до В'єтнаму
Відповідь очевидна: через гроші.
Для того, щоб заробити 500$, наприклад в Україні, вам потрібно буде добре попрацювати цілий місяць. Тут ці гроші можна заробити за 7-10 днів і роботу вчителем не можна назвати важкою. Іноземний вчитель англійської мови – це одна з найбільш оплачуваних робіт у В'єтнамі. Так, ви витратите не маленьку суму на початку, але всі ці витрати повертаються вам після двох-трьох зарплат.

Давайте трохи пофантазуємо. При зарплаті 1500 $ ви щомісяця витрачаєте 300 $ на їжу, 100 $ на одяг і 100 $ на розваги. Так як більшість роботодавців оплачують житло, відкладати 1000 $ на місяць це цілком реально. За рік це становить 12 000 $. Навіть якщо ви збережете 6 000 $, а решту відправите сім'ї або витратите подорожуючи, я думаю, це теж непогано. Їхати чи не їхати вирішувати вам, я завжди радий надати найкращий сервіс для вас.

Разом: для переїзду до В'єтнаму вам знадобиться мінімум 1 500 $.
Я абсолютно погоджуюсь з тим, що релокація до В'єтнаму – це дороге задоволення. Я про це не раз говорив у своєму Instagram. Але чому ж тоді вчителі і не лише так хочуть потрапити сюди? Чому з кожним роком це стає складніше, а кількість охочих лише зростає?
6️⃣ Підсумок
Для тих, хто вже на низькому старті дуже рекомендую практикувати відповіді на запитання для інтерв'ю. Це підвищить ваші шанси отримання роботи.
Для тих, хто хоче заглибитись у тему підготовки детальніше, я раджу безкоштовний гайд з працевлаштування.
Це буде вам коштувати лише часу витраченого на прочитання, але допоможе заощадити сотні чи навіть тисячі доларів. У разі послідовного виконання цих рекомендацій я гарантую, що ви знайдете роботу.
Тут схожа ситуація, як і з житлом. У Ханої та Хошимін роботодавці не надають транспорт, тому вам доведеться зняти мотоцикл в оренду, а потім купити свій власний. Мотоцикл у В'єтнамі – це "must-have", тому що у величезних пробках не реально кудись дістатися громадським транспортом. Тому якщо вам випала можливість працювати в одному з великих міст В'єтнаму, тоді розповім про ціни на мототехніку:)
4️⃣ Транспорт
Разом: 40-60 $ / місяць
- Другий варіант для досвідчених. Я вам раджу саме його. Це може бути будь-який мотоцикл або скутер, де ви можете поставити ноги на підставку. У дощ ваше взуття буде сухим і чистим, а дощі у В'єтнамі йдуть часто. Орієнтовна вартість 40-60 $ на місяць.
Starter pack - Honda Wave 110cc. Найдешевший варіант. Вартість близько 30-40 $ / місяць.
Це одна з моїх улюблених тем:) Ціни на їжу тут досить низькі, а різноманітність нереально величезна. Для тих, хто все ще вірить у міф, що тут дуже мало молочних продуктів, скажу вам одразу, це не так. Тут є абсолютно все, просто не на першій полиці, як ми звикли. Сир не продається на кожному розі, але є в спеціальних магазинах, переважно імпортний. У всьому іншому так само, як у нас, тільки трохи краще.

Ціни на кафе:
Бізнес-віза на 3 місяці (найперша віза, яку ви отримаєте), буде коштувати 125-150 $. Після закінчення цієї короткострокової візи вам зроблять дозвіл на роботу та робочу візу.

Разом: приблизно 550 $
Ціни на продукти:
- Курка 1кг - 3$
- Свинина 1кг - 5 $
- Яловичина 1кг - 10-15 $
- Молоко 1л - 2$
- Яйця 10шт - 1.5$
- Риба 1кг - 4$
- Фрукти 1кг 1-6 $
Витрати на їжу у В'єтнамі у різних людей різні. Це залежить від того, чи ви готуєте самі або ходите в кафе або ресторан, їсте багато м'яса або ви веган, хлопець ви або дівчина. Як правило, хлопці їдять більше, але середній чек у них нижче ніж у дівчат. Думаю, ви знаєте чому:)

Разом: 170-300 $ / місяць
Перша, і, мабуть, найбільша витрата з усіх – це переліт. Більшість моїх вчителів прилітають з країн Європи, але в середньому ціна на авіаквитки варіюється від 400 $ до 700 $. Як підтвердження прикріплю фото.
2️⃣ Їжа
1️⃣ Переліт та віза
Com Suong 1.5-3$
Com Binh Dan 1.5-3$
Квартира
Якщо ви отримали роботу в Ханої або будь-якому іншому великому місті, вам знадобиться зняти вигідніше житло. Для цього найкраще використовувати групи з оренди житла в Facebook. Для цього пишіть у пошуку "cho thuê căn hộ ở...", що в перекладі "квартира в оренду в...", а потім назву району, в якому ви плануєте орендувати. Наприклад "cho thuê căn hộ ở Cầu Giấy".
Разом: 200-300 $ / місяць
Про процес працевлаштування. Що потрібно, щоб почати викладати? Як отримати роботу, якщо немає досвіду?
Відео курс з працевлаштування
Корисні матеріали:
Ви дізнаєтесь як правильно підготується та отримати роботу самостійно.
Робота вчителем
Що таке "Гайд"?
Рекомендовано для тих, хто вже в пошуку роботи. "Гайд" це практичні знання від А до Я, як отримати роботу вчителем.
Офіційний сайт EF SET
Тут ви можете отримати сертифікат, який акредитований і підходить для офіційного працевлаштування.
Вакансії
Вибирайте роботу виходячи зі своїх цілей та можливостей, та подавайте заявку в пару кліків.
Після всього вищесказаного не можу не згадати про резерв. Ваші резервні гроші - це ваша страховка, і чим більше, тим краще для вас. Але розглянемо загальноприйняті стандарти.

Найменша сума, яка має бути у вас у запасі – це вартість квитків назад. Як мінімум, у вас має бути достатньо грошей на зворотний квиток, не тому що ви полетите назад. У 99% випадків усі вчителі спокійно працюють та адаптуються дуже легко. Ці гроші потрібні просто для того, щоб мати вибір та можливість, це як "золоте правило".
5️⃣ Резерв
Зміст:
1️⃣ Переліт та віза
2️⃣ Їжа
3️⃣ Готель та Квартира
4️⃣ Транспорт
5️⃣ Резерв
6️⃣ Підсумок
Коли я консультую вчителів англійської мови, майже всі запитують: "Скільки буде коштувати переїзд?" Питання дійсно важливе, тому я вирішив розкласти все по поличках і закрити його раз і назавжди. Давайте приступимо.
Вступ
Цей варіант по дорожче, 40 $ / добу, для порівняння.
Готель
Скажу вам одразу, більшість роботодавців надають житло. Житло не оплачують лише у великих містах, таких як Ханой чи Хошимін. У такому разі ви оселитеся в готель, доки не знайдете постійне житло. Компанія "Work in Vietnam" допомагає у пошуку житла.
3️⃣ Готель та Квартира
Вибір готелів величезний, і ціни, скажу чесно, набагато краще, ніж у Європі. Ось один з варіантів за 16 $ / добу в Ханої.
Зазвичай ціна залежить від нерухомості та району, в якому вона знаходиться. За 200-300 $ можна зняти непогане житло в будь-якому районі Ханою. Не забудьте, що перший місяць вам також потрібно буде внести депозит у розмірі вартості оренди за 1 місяць. Після закінчення оренди вам повернуть депозит.